Nevezetességek

A község 1757-ben épült temploma helyébe 1793-ban újat építettek, amelynek alapzata kőből, oldalfalai deszkából készültek.

1864-ben a régi templom helyétől valamivel lejjebb épült a még ma is fennálló templom tiszta kőből és téglából, román stílusban.

A község építészeti látnivalókkal is büszkélkedik: a Mattyasovszki család “fehér” és “sárga” kastélya műemléki védettséget élvez.
A kastélyparkot testületi határozat nyilvánította helyileg védett természeti területté.
Duna-Dráva Nemzeti Park áthúzódik a község közigazgatási területén.

A tetszetős faluképpé sűrűsödő belterületi lakóházak mellett üdülőterületet is magáénak tudhat a falu a Mohács irányában található ún. bár-szőlőhegyi területen.

Bár kálvária

Berlinger Mihálytól – aki a falu történetének nagy ismerője – tudtam meg a kálvária történetét.
„Természetesen” ezt a kis falut is anno németországi telepesek népesítették be a törökdúlás után és ők voltak azok, akik megépítették a kálváriát 1899-ben. Ez év áprilisában szentelték a három keresztet, október 1-én volt a kálvária átadása.
Minden nagypénteken kálvária-járás volt itt.
A történelem viharai és az idő múlása azonban az eltelt évtizedek alatt erősen megviselték, emiatt aztán a bári lakosok 1995-ben lebontották, majd az Önkormányzat segítségével újjáépítették a 3 keresztet és a stációkat. Mivel a bádoglemezre festett képek az idők során tönkrementek, most végre sor került a felújításukra.
A régi megkopott képek helyére új művészi alkotások kerültek, a képek alkotója: Jasper Gábor.

© Bár község internetes oldala — Minden jog fenntartva!

AI Website Creator